Jedno takové jídlo připravené s láskou vám přináším teď - zamilovaný recept mého přítele, kterému jsem tak udělala ve středu radost.
Milujete srbské rizoto? Toto si zamilujete taky...
Ingredience:
- asi 500 g masa (kuřecí prsa nebo vepřová plec)
- 1 malý protlak
- 1 středně velká cibule
- 1 větší červená paprika
- zelenina podle chuti (např. mražená směs s kukuřicí) - asi 200 g směsi
- olej
- mletá sladká paprika, cukr
- sůl, pepř
- rýže
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno, necháme zesklovatět na rozehřátém oleji. Přidáme maso nakrájené na drobnější kostičky nebo kousky, zprudka orestujeme a necháme zatáhnout. Osolíme, trošku opepříme, přidáme lžíci mleté papriky a protlak podle chuti (alespoň 2-3 lžíce na barvu). Zamícháme a chviličku společně restujeme. Podlijeme trochou vody (kolik chceme šťávy) a dusíme na středním plameni. Kontrolujeme, aby se maso nepřipálilo, v případě potřeby doplníme vodu, aby bylo maso ponořené. Asi v polovině dušení přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku, necháme společně dusit až do změknutí masa.
Mezitím si uvaříme klasickou rýži podle chuti - využívám rýžovar, díky kterému nemusím rýži hlídat a vím, že bude hotova za 30 min. V té době můžu kontrolovat maso a pomalu si chystat mraženou zeleninu.
Jakmile je maso hotovo, přidáme mraženou zeleninovou směs. Asi 5 min ještě povaříme, aby zelenina trochu změkla. Dochutíme v případě potřeby solí a pepřem, můžeme osladit trochou cukru. Směs má mít trochu krémovější konzistenci, ne moc vodovou, aby se lehce spojila s rýží a trochu do ní vsákla. Smícháme s uvařenou rýží, opatrně promícháme, případně ještě dochutíme.
Podáváme posypané sýrem a podle chuti s kyselou okurkou.
Dobrou chuť! :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat