tento týden mám pro vás náš rodinný recept - čočkovou polévku, kterou jsem už od mala měla ve velké oblibě. Vařívala se někdy s uzeninou, jindy bez. Ale chuť jsem na ni měla pokaždé stejnou - obrovskou. Je to jedna z polévek, jež jsem neměla nikdy dost a často jsem si přidávala.
Každý dělá čočkovou podle sebe - s kořenovou zeleninou, klobásou.. I my máme svůj ověřený postup a ty nejlepší ingredience, které z této polévky dělají tu nejlahodnější.
Zkuste to třeba dneska takto a oblizovat se budete až za ušima :-)
Ingredience:
- asi 200 g suché čočky (namočené asi 2-3 hodiny předem ve vodě)
- 1 střední cibule
- 2-3 lžíce hladké mouky
- olivový olej
- tymián (sušený nebo čerstvý)
- 1-2 stroužky česneku
- ocet, cukr, sůl, pepř
Postup:
Na rozpáleném oleji si osmahneme doměkka nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme hladkou moukou a umícháme hladkou jíšku. Chvilku restujeme a poté podlijeme asi 2 dcl vody, nezapomeneme přitom míchat (pokud se udělaly hrudky, nic není ztraceno, pořádně metličkou promícháme).
Přidáme namočenou čočku i s vodou a dolijeme potřebné množství vody. Vaříme do změknutí čočky, v případě potřeby doplníme vodou. V průběhu vaření osolíme, přidáme asi 1 lžíci octa (prý je čočka rychleji uvařená). Asi 5-10 min před koncem vaření přidáme na jemno nastrouhaný česnek, ochutíme octem, solí a cukrem, aby výsledná chuť byla sladkokyselá. Nakonec přidáme tymián.
Dobrou chuť :-)
TIP
- Tymián do polévky přidáváme nejen kvůli výborné chuti, ale také na zmírnění nadýmavých účinků čočky.
- Pro masožravce můžete přidat před koncem varu do polévky na kolečka nakrájenou uzeninu, nebo ji pro výraznější chuť opéct na pánvičce.
Žádné komentáře:
Okomentovat