neděle 22. listopadu 2015

Vaříme... Kuřecí se smetanovou hořčicovou omáčkou

Ahoj,

když se zpětně podívám, už hrozně dlouho jsem ničím nepřispěla, navíc nějakým tím receptem. Přitom jídlo obecně zbožňuji a vaření čas od času také. V posledních týdnech jsem se rozhodla, že si každou neděli uvařím něco dobrého, když už přes týden nestíhám. A i když strávím u plotny více hodin, mám hroznou radost z toho, když se mi podaří uvařit mňamku, která chutná všem strávníkům.

Když jsme se se ségrou minulý týden rozmýšlely jak udělat králíka, tradiční svíčkovou jsme protentokrát vynechaly a vyzkoušely novinku. Receptů je fůra, takže proč neexperimentovat. Dnes přicházím s dost jednoduchým, přitom vynikajícím receptem původně od Dity P., kterou jsem pravidelně v televizi sledovala.

Potřebujete přitom jen pár ingrediencí, které dohromady vytvoří výborné jídlo, ke kterému se budete rádi vracet. Důkazem toho je fakt, že jsem dneska právě tento recept vařila, avšak s kuřecím masem, protože králík byl dost drahý. A výsledek? Fenomenální :-) Pokud jste ještě nezkoušeli, neváhejte, nebudete litovat.




Pro cca 5 porcí (podle míry hladovosti :-)):


  • cca 1 kg kuřecích prsou
  • 125 g másla
  • 2 lžičky grilovacího koření (použila jsem Grill od Kotányi)
  • 1 lžička sladké papriky
  • 3-4 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř

Odblaním si kuřecí maso, rozkrájím na tenčí plátky, které si ještě přepůlím, aby nebyly moc velké. Trošku naklepu, osolím a trošku opepřím. V malém kastrůlku si rozehřeju máslo, do kterého přidám grilovací koření a papriku, po chvilce také obě hořčice. Pokud chcete kuře pikantnější, přidejte dijonské hořčice více. Odstavím z plotny. Touto směsí potřu ze všech stran maso, které jsem si dala do pekáčku s víkem. Zbytek tam naleji, aby bylo vše pěkně obaleno - můžu nechat nějakou dobu odležet, ale nemusí to být. 

Pekáček zavřu pokličkou a dám do vyhřáté trouby na 200 °C. Peču s pokličkou cca 40 minut, poté přidám smetanu ke šlehání, kterou jsem si raději nechala venku, aby měla pokojovou teplotu a omáčka se nesrazila. Peču dalších 45 minut, až je na povrchu masa krásná krusta, průběžně kontroluji a maso obracím, aby se mi opekly všechny kousky. 

Podávám s oblíbenou přílohou - hodí se třeba nočky, opečené brambory nebo Dita P. doporučuje bramborovou kaši. 

Dobrou chuť :-)




1 komentář:

  1. TAKOVÁ ŠKODA, že držím zase tu svoji dietu :DD :x já už ze sebe nemůžu, jdu se podívat na ten článek s nápad na filmy :))
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat