pondělí 7. března 2016

Vaříme.. klasické francouzské brambory

Ahoj,

poslední dobou vařím ráda klasická, jednoduchá jídla. Vím, že to není nic kreativního, ale někdy člověk dostane chuť na takovou tu českou kuchyni, kterou jedl jako malý třeba ve školní jídelně.

Právě ve škole vařili výborné francouzské brambory. Ačkoli se snažím je napodobit, stejně měly nezaměnitelnou chuť. Byly pečené v pekáčku vymazaném tukem a vysypaném strouhankou, protože na okrajích jsem tu strouhanku vždycky cítila. Měla jsem vždycky ráda, když jsem dostala porci, kde navrchu brambory tak krásně křupaly.

Pojďte se se mnou vrátit o několik let zpátky do svých školních let a uvařte si také tak výborné francouzské brambory.




Na množství pro 4-5 osob budeme potřebovat:


- 1,5 kg brambor (varný typ B, nebo nejlépe A)
- 300 g moravského uzeného nebo uzeného masa
- 1 větší cibule
- malá plechovka hrášku v nálevu
- 5 vajec
- 100 ml smetany
- olej
- sůl, pepř



Brambory si uvaříme ve slupce tak, aby byly ještě trošku tvrdé a necháme chvíli vychladnout.


 Mezitím si nakrájíme na jemno cibulku a necháme na rozpáleném oleji zesklovatět. Přidáme na kostičky nakrájené uzené, které pořádně opečeme, až se krásně rozvoní.

Poté si oloupeme brambory, nakrájíme na kousky dle libosti (v mém případě na hranolky). Připravíme si pekáček nebo hlubší plech, který trošku vymažeme olejem nebo kouskem másla. Na plech si připravíme brambory, které zamícháme s připraveným uzeným a scezeným hráškem. Směs osolíme a opepříme, nezapomeneme pořádně promíchat. Pečeme při 180°C asi 20 minut. Po této době si do misky rozklepneme 5 celých vajec, která rozšleháme se smetanou, osolíme a opepříme. Nalijeme rovnoměrně na brambory a pečeme asi 10-15 minut do té doby, než již nejsou vajíčka tekutá.



A teď již můžeme podávat s kyselou okurkou nebo oblíbeným salátem.

Dobrou chuť :-)


3 komentáře:

  1. Tyhle vypadají opravdu dobře :) Mám ráda, když jsou všechny ingredience více méně promíchané, protože někdo to dělá i tak, že je vrstva brambor, vrstva vajec a vrstva masa a to mi teda nechutná vůbec.

    Piosek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář :-) Takhle to znám už ze školní jídelny, vždycky mi to takto chutnalo. Jsou moc dobré, tak třeba vyzkoušej :-)

      Vymazat
  2. Složení, časy, teploty: dokonalé. Dělám již jen takto. Děkuji!

    OdpovědětVymazat