pátek 6. května 2016

RECEPT - Žampionová omáčka i pro začátečníky

Krásný den přeji,

poslední týden mi teda dal zabrat, a to hlavně zdravotně. Chytla jsem opravdu ošklivou angínu, teplota vylétla nad 39°C a mně bylo dost zle. Několik dní jsem ani nic nejedla. Ani nevíte, jak pro mě, pro milovníka jídla, bylo tohle utrpení. Na jídlo jsem se nemohla ani podívat. Naštěstí za pár dní antibiotika zabrala a teď už jím úplně normálně, aniž bych měla takový ten hrozný pocit v krku, že jsem s každým polknutím snědla snad žiletku.

A tak jsem pro vás nachystala další jednoduchý recept, který je určen i pro začátečníky, jak je hrozně jednoduchý. Dnešní recept bude pro všechny, kdo rádi houby.

Mým absolutně nejoblíbenějším jídlem z hub je krémová omáčka, kterou u nás doma jíme vždycky bez masa. Úplně nejlepší je, když si dáte pořádnou porci omáčky a k tomu pár brambůrků, protože se úplně obalí a okoupají v té krémové koupeli :-) Pojďte si společně se mnou uvařit dobrůtku pro vegetariány, protože dnes jsou hlavní hvězdou právě žampiony.




Asi 3-4 porce:


  • 250 g žampionů (klasických, nebo krémových)
  • 1 kelímek smetany na vaření (250 ml)
  • 3/4 l mléka
  • máslo
  • citron
  • mouka
  • drcený kmín
  • pepř, sůl, cukr


Nakrájíme si žampiony na plátky a osmahneme je na rozehřátém másle (asi 3-4 lžíce podle množství žampionů). Podusíme a zakápneme polovinou šťávy z 1/2 citronu, tím zajistíme, že bude omáčka krásně světlá. Dusíme, podle potřeby trošku podlijeme vodou. Jakmile budou žampiony měkké (cca 10-15 minut), osolíme, opepříme, přidáme kmín a zalijeme 1/2 l mléka. Ve zbývajícím mléku rozkvedláme několik lžic mouky tak, aby tam nebyly hrudky. Přidáme do omáčky a pořádně provaříme asi 20 min, za stálého míchání, aby se omáčka nepřipálila. Podle potřeby přidáme trošku vody (pokud je omáčka hodně hustá). Nakonec přidáme smetanu na vaření, díky které nám omáčka krásně zjemní chuť. Několik minut vaříme, omáčka tím ještě zhoustne a zkrémovatí. Nakonec dochutíme podle chuti - přidáme ještě pár kapek citronové šťávy, sůl, pepř a cukr. Někdo nakonec může dochutit také Maggi, já ho nepoužívám.

Podáváme třeba s vařeným vejcem a vařenými brambory, nebo s houskovým knedlíkem.

Dobrou chuť :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat