sobota 18. října 2014

Nejlepší pomocníci v boji proti chřipce a nachlazení

Delší dobu jsem na blog nic nenapsala, teď však přicházím s trošku jiným tématem, než je u mě zvykem. O to víc je však aktuální, protože kolem mě je spousta lidí nemocných nebo nachlazených. Ráda bych se s vámi podělila o své ověřené tipy proti tomu, abyste co nejrychleji překonali virózu či nachlazení nebo tomu co nejlépe předešli. Vše mám ozkoušeno, takže jde o mé vlastní "zbraně" :-)



Zázvor

Když cítím, že se to kolem mě jen hemží bacily a chci účinnou ochranu, sáhnu po zázvoru a udělám si z něj čaj s medem a citronem. V obchodech se prodává také už přímo zázvorové čaje v sáčcích, jen si dejte pozor na obsah zázvoru, aby to nebylo jím jen "ovoněno". Kupuji ráda čaje s extra zázvorovou chutí od Apoteke nebo přímo u Vietnamců, které jsou 100% zázvorové. Se zázvorem to však moc nepřehánějte, Není vhodný pro děti do dvou let a citlivé osoby, především diabetici, by se mu měli raději vyhýbat. Dospělí mohou 4 g čerstvého zázvoru denně, při vyšších dávkách mohou pociťovat nevolnost.

Zázvor si většinou ordinuji v tomto období, kdy se chci prohřát po cestě deštěm nebo plískanicemi. Zkuste ho taky, když už ne v čerstvé formě, tak třeba ve formě kandované.


Vitaminy

Je známo, že v podzimních a zimních měsících přijímáme daleko méně vitaminů než třeba v létě. Proto je třeba je daleko více doplňovat. Když už nestačí to, co si vezmeme z ovoce a zeleniny (dávám větší přednost ovoci, protože mě zelenina teď nějak více ochlazuje), vezmu na milost vitaminovým doplňkům v šumivých tabletách nebo kapslích. Jednou za čas neuškodí a je to rozhodně lepší, než nebrat nic. 



Med

Ne nadarmo se říká, že čaj s medem je lék. On vlastně je lékem med, musí být však kvalitní, ne nějaké náhražky z obchodu od včel z EU a podobně, kde se z etikety vlastně nedozvíte nic o původu. Domácí med je léčivý a pomůže třeba na bolest krku. Pravidelné užívání lžičky medu denně vám navíc nastartuje imunitní systém. Zkuste a uvidíte.

Bylinky

V nachlazení piju čaje na to určené, ať už se jedná o heřmánek nebo speciální směsi na nachlazení. Piju je třikrát denně a ochutím již zmíněným medem a citronem. Za pár dní mi je výrazně lépe. Malým tipem je čaj z petrklíče, který každoročně sušíme, čaj z něho dokáže v nemoci vážně zázraky.


Česnek

Není lepšího antioxidantu, který vypálí "červíky" :-) Ať už si dáte česnečku nebo sníte stroužek čerstvého česneku nebo oblíbenou česnekovou pomazánku. Česnek je lék a v boji proti nachlazení ho oceníte ještě víc.



Klid

Zdroj foto: kafe.cz

Řekne se to snadno, ale když už chytíte nějakého bacila, je třeba opravdu zvolnit. Kolikrát jsem se snažila přemoct a prostě to nějak přechodit, ale potom se tělo ozvalo a chytila jsem ještě cosi horšího. Prostě si naordinujte klid, hodně pijte, nestresujte se a zvolněte. Popadněte oblíbenou knížku, koukněte na oblíbený seriál a odpočívejte. Když je potřeba, klidně se prospěte. Tělo tak bude mít možnost načerpat novou energii.



Optimismus

Když jsme nemocní, sílou a dobrou náladou většinou nehýříme. Spíš jsme pořádně naštvaní. Těmto pocitům úplně rozumím, ale zkuste brát nemoc jako dobu, kdy se máte zregenerovat a kdy vám vaše tělo dává najevo, že potřebujete stopku. Nejsme přeci stroje, které můžou pracovat na plné obrátky. Vše zlé je k něčemu dobré, takže se věnujte odpočinku a zotavování, tělo vám za to určitě poděkuje. Třeba už vám doma leží hrozně dlouho knížka a ať teď se konečně našla chvilka, abyste si ji přečetli. S pozitivní myslí se uzdravíme rychleji, tak na to zkuste pamatovat.


Co zabírá v době nemocí na vás? Máte nějaký osvědčený trik? 




Žádné komentáře:

Okomentovat