čtvrtek 22. května 2014

Vaříme.. "Červené" rizoto s masem a zeleninou

Miluji jídlo a vše s ním spojené. A hrozně ráda vařím, čím více strávníků, tím lépe. Nejradši však vařím v klidu sama, nachystám potřebné ingredience, vše připravím, odhadnu množství jednotlivých přísad, dochutím, ochutnám.. A je jedna přísada, která nesmí nikdy chybět - láska. Zkuste někdy vařit ve špatném rozpoložení, určitě nebude chutnat vám, ani vašim strávníkům.

Jedno takové jídlo připravené s láskou vám přináším teď - zamilovaný recept mého přítele, kterému jsem tak udělala ve středu radost.

Milujete srbské rizoto? Toto si zamilujete taky...






Ingredience:
  • asi 500 g masa (kuřecí prsa nebo vepřová plec)
  • 1 malý protlak
  • 1 středně velká cibule
  • 1 větší červená paprika
  • zelenina podle chuti (např. mražená směs s kukuřicí) - asi 200 g směsi
  • olej
  • mletá sladká paprika, cukr
  • sůl, pepř
  • rýže

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno, necháme zesklovatět na rozehřátém oleji. Přidáme maso nakrájené na drobnější kostičky nebo kousky, zprudka orestujeme a necháme zatáhnout. Osolíme, trošku opepříme, přidáme lžíci mleté papriky a protlak podle chuti (alespoň 2-3 lžíce na barvu). Zamícháme a chviličku společně restujeme. Podlijeme trochou vody (kolik chceme šťávy) a dusíme na středním plameni. Kontrolujeme, aby se maso nepřipálilo, v případě potřeby doplníme vodu, aby bylo maso ponořené. Asi v polovině dušení přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku, necháme společně dusit až do změknutí masa. 

Mezitím si uvaříme klasickou rýži podle chuti - využívám rýžovar, díky kterému nemusím rýži hlídat a vím, že bude hotova za 30 min. V té době můžu kontrolovat maso a pomalu si chystat mraženou zeleninu. 

Jakmile je maso hotovo, přidáme mraženou zeleninovou směs. Asi 5 min ještě povaříme, aby zelenina trochu změkla. Dochutíme v případě potřeby solí a pepřem, můžeme osladit trochou cukru. Směs má mít trochu krémovější konzistenci, ne moc vodovou, aby se lehce spojila s rýží a trochu do ní vsákla. Smícháme s uvařenou rýží, opatrně promícháme, případně ještě dochutíme. 

Podáváme posypané sýrem a podle chuti s kyselou okurkou.

Dobrou chuť! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat