čtvrtek 29. května 2014

Vaříme... Čočková polévka "po našem"

Přeji pěkný čtvrtek,

tento týden mám pro vás náš rodinný recept - čočkovou polévku, kterou jsem už od mala měla ve velké oblibě. Vařívala se někdy s uzeninou, jindy bez. Ale chuť jsem na ni měla pokaždé stejnou - obrovskou. Je to jedna z polévek, jež jsem neměla nikdy dost a často jsem si přidávala.

Každý dělá čočkovou podle sebe - s kořenovou zeleninou, klobásou.. I my máme svůj ověřený postup a ty nejlepší ingredience, které z této polévky dělají tu nejlahodnější.

Zkuste to třeba dneska takto a oblizovat se budete až za ušima :-)





Ingredience:


  • asi 200 g suché čočky (namočené asi 2-3 hodiny předem ve vodě)
  • 1 střední cibule
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • olivový olej
  • tymián (sušený nebo čerstvý)
  • 1-2 stroužky česneku
  • ocet, cukr, sůl, pepř

Postup:


Na rozpáleném oleji si osmahneme doměkka nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme hladkou moukou a umícháme hladkou jíšku. Chvilku restujeme a poté podlijeme asi 2 dcl vody, nezapomeneme přitom míchat (pokud se udělaly hrudky, nic není ztraceno, pořádně metličkou promícháme). 

Přidáme namočenou čočku i s vodou a dolijeme potřebné množství vody. Vaříme do změknutí čočky, v případě potřeby doplníme vodou. V průběhu vaření osolíme, přidáme asi 1 lžíci octa (prý je čočka rychleji uvařená). Asi 5-10 min před koncem vaření přidáme na jemno nastrouhaný česnek, ochutíme octem, solí a cukrem, aby výsledná chuť byla sladkokyselá. Nakonec přidáme tymián.

Dobrou chuť :-)

TIP

- Tymián do polévky přidáváme nejen kvůli výborné chuti, ale také na zmírnění nadýmavých účinků čočky.
- Pro masožravce můžete přidat před koncem varu do polévky na kolečka nakrájenou uzeninu, nebo ji pro výraznější chuť opéct na pánvičce.

Žádné komentáře:

Okomentovat