čtvrtek 28. srpna 2014

Vaříme... Rychlá pórková polévka se smetanovým sýrem

Krásný den,

přicházím opět s nějakou rychlovkou, kterou vařím poměrně často a ráda. Více než dva roky totiž pórkovou polévku nevařím jinak, ale pouze takhle "nakrémovo". Obyčejný trojúhelníček smetanového sýra ji totiž pozvedne zase o level výš. Navíc jde o dost rychlou záležitost, uvařenou během 15-20 minut.


Ingredience (pro 2-3 porce)


  • 1 velký pórek 
  • 2 lžíce másla nebo oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 trojúhelníček taveného sýra (používám Lipno smetanové)
  • polévkové koření (mám to od Grešíka)
  • sůl, pepř


Pórek si očistíme od zelených částí (pozor na vrchní části, které mohou být od písku a plné nečistot - většinou si pórek nahoře rozříznu a kouknu, jestli je čistý). Nakrájíme na půlkolečka. V hrnci si rozpálíme máslo nebo olej a na něm opečeme nachystaný pórek. Jakmile trochu "zvadne", zasypeme hladkou moukou. Uděláme klasickou zásmažku, kterou po orestování zalijeme potřebným množstvím vody. Osolíme, opepříme a přidáme tavený sýr, v případě potřeby i polévkové koření. Necháme vařit 15-20 min, dokud nebude mouka pořádně provařená. Nakonec ještě podle chuti dochutíme solí nebo pepřem. Podáváme s opečenými krutonky či oblíbeným pečivem.

Dobrou chuť :-)

3 komentáře:

  1. mnam ta vyzera super!

    Pozyvam na koncoletnu prirodnu Skin in Blossom giveaway, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/08/koncoletna-skin-in-blossom-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  2. Mám moc ráda tyhle typy polívek, takže už opisuju recept. ;-) A k víkendovému kafíčku zkusím udělat tvůj "Karlštějnský jablečný koláč". Mňam ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi mi udělala velkou radost. Hlavně ať ti chutná :-)

      Vymazat