pátek 6. června 2014

Lahodné kuře na paprice podle Zdeny Pohlreicha

Chci se s vámi podělit o lahůdku z knihy Prostřeno bez servítků oblíbeného kuchaře Zdeňka Pohlreicha. Mamka jednou měla telecí maso a nevěděla co s ním. Narazila na recept právě v této knížce, kterou jsem dostala od přítele k narozeninám. Byla to obrovská lahoda, i taťka, který nemá od dětství rád kuře na paprice a podobné omáčky, se olizoval až za ušima.

Později jsme tuto úpravu praktikovali s kuřecím masem a prakticky dodnes kuře na paprice patří mezi nejoblíbenější jídla, po kterých spolehlivě sahám, když dostanu chuť na omáčku. Hrozně chutná i příteli, kterému klasické vařené kuře na paprice zprotivila školní jídelna. Po ochutnání této verze už nechce jinou a je na jeho seznamu nejoblíbenějších jídel :-) Trošku jsem si recept uzpůsobila podle sebe, např. nepřecezuji omáčku a nechávám tam kousky cibulky, protože ji mám moc ráda.


Podstatou této lahůdky je kvalitní paprika. Zamilovala jsem si lahůdkovou od Kotányi a jelikož jsem ji teď v obchodech nesehnala, sáhla jsem po Maďarské sladké paprice od Avokáda. Opravdu použijte nějakou dobrou papriku, jinak nebude paprikáš dobrý. Chuť udává právě toto koření, kterého se dává velké množství.



Ingredience (4 porce)

  • 500-600 g kuřecích prsou
  • 2 střední cibule
  • 125 g másla
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 500 ml sladké smetany (12%)
  • 1 balíček mleté sladké papriky (viz tip výše)
  • 3 menší bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 8 kuliček černého pepře
  • sůl, pepř, cukr

Nejprve si nakrájíme maso na menší kostky, zalijeme vroucí vodou a blanšírujeme asi 3 min. Poté scedíme. Cibuli si nakrájíme na jemno a orestujeme na rozehřátém másle (1/2 množství) společně s kořením (bobkový list, nové koření a černý pepř) dorůžova. Přidáme maso, osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak a 1/2 lžíce cukru. Pořádně zamícháme a společně opékáme alespoň 5 min. Poté přidáme mletou papriku, zamícháme a ihned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla. Vaříme do té doby, než je maso měkké, přitom hlídáme a podlíváme trochou vody. Poté vyndáme koření, přidáme sladkou smetanu a necháme projít varem, vaříme asi 5 minut, až omáčka zhoustne. Dochutíme solí a cukrem podle toho, jak sladkou máme omáčku rádi. Jakmile docílíme požadované chuti, odstavíme z plotny a přidáme zbytek másla, které zašleháme do omáčky. Podáváme s oblíbenými těstovinami, např. s vrtulkami.

Dobrou chuť :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat