úterý 15. července 2014

Oblíbené palačinky jako z francouzské Creperie

Kdykoli, když si na ně vzpomenu, vybavím si tenké placky naplněné oblíbenou zavařeninou, srolované do ruličky a hojně posypané cukrem. Těsto je tak jemné a tenké, že je přes něj skoro vidět. Zrovna takto si je pamatuji a také si vzpomínám, když jsem před několika lety hledala recept na to správné těsto na palačinky. Aby nebylo moc hutné, nebylo v něm hodně vajec, bylo prostě tak akorát.

A našla jsem. V knížce Recepty pro jeden hrnec jsem objevila úplně jednoduché a bezkonkurenční těsto na palačinky na slano i na sladko. Je opravdu jednoduché, protože jednotlivé poměry surovin si pamatuji a nemusím se tak při přípravě palačinek koukat na recept. Je to recept na tradiční francouzské palačinky crépes, které znáte z oblíbených palačinkáren a díky kterému si je jednoduše můžete udělat sami doma. Navíc i hodně levně, těch pár surovin totiž nestojí skoro nic.





Na cca 12 kusů palačinek budete potřebovat:

  • 600 ml mléka (polotučné nebo plnotučné)
  • 240 g hladké mouky
  • 2 celá vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • olej na smažení nebo kousek másla

Ze surovin umícháme hladké těsto, v případě nouze si pomůžeme robotem, aby bylo opravdu jemné a bez hrudek. Těsto necháme chvilku odpočinout, aby se jednotlivé ingredience pěkně propojily. Silikonovou mašlovačkou si trošku pomastíme středně rozpálenou pánev. Vždy odebereme menší naběračku těsta, které krouživým pohybem na pánvi pořádně rozprostřeme po celé ploše tak, aby byla co nejtenčí. Smažíme z obou stran do světle hněda, aby nebyly spálené. Po každém osmažení palačinky pomažeme trošku olejem mašlovačkou. 

Naplníme oblíbenou zavařeninou nebo nutelou, posypeme v případě chuti grankem (moje oblíbená varianta) a můžeme pocukrovat ještě moučkovým cukrem. 

TIPY

- nezalekněte se přidané soli, dělá palačinky chutnější (vyzkoušeno)
- moc dobrá je i slaná varianta, kdy můžeme palačinky plnit šunkou, sýrem, špenátem či žampiony
- do těsta můžete přidat trošku rozehřátého másla
- metoda potírání pánve mašlovačkou nejen že ušetří množství tuku, který na pánev dáváte, ale palačinka se opeče rovnoměrněji, dobrá je i varianta smažení bez tuku (pokud si hlídáte štíhlou linii), v tom případě je dobré mít dobrou teflonovou pánev či s nepřilnavým povrchem
- do těsta můžete přidat trošku kakaa na vaření, budete tak mít kakaové palačinky :-)


1 komentář: