pátek 11. července 2014

Time management aneb když nás tlačí čas

Poslední dobou se mi zdá, že máme na všechno čím dál méně času. Doba je hrozně zrychlená, je na nás vyvíjen stále větší tlak. Když jsem byla ještě na základce nebo na střední, tehdy jsem rychlost času nějak moc nevnímala. Ale čím jsem starší, tím více mi utíká. Nevím, jestli je to tím, že jako dospělá mám spoustu povinností - chodit do práce, nakoupit, uvařit. Kolik nám vlastně potom zbývá času na nás samotné, abychom se věnovali svým koníčkům nebo prostě ničemu?

Zdroj foto

Spousta lidí řekne - "Nemám čas". Ale čas máme všichni stejný. Jen si jej prostě musíme dobře zorganizovat, a to je kámen úrazu. A jak tedy na to, abychom stíhali všechno, co potřebujeme?





1.  Určení priorit

Nejprve si určíte úkoly, které bezpodmínečně ten den musíme udělat. Většinou jde o povinnosti, bez kterých by to prostě nešlo - práce, škola apod. Ty za vás nikdo neudělá. A bez práce prostě nejsou koláče. Je dobré si zavést diář a pokud toho máte opravdu dost, jednotlivé úkoly si poznačit. Červeně ty, které jsou nutné, oranžovou např. ty, které můžete odložit na později. Zeleně zas úkoly, které jsou doplňkové a tedy nejméně prioritní. V tomto systému se dobře zorientujete a jednoduše poznáte, co je třeba a co ne.

Co můžeš udělat hned, neodkládej za zítřek.

Toto tvrzení má něco do sebe, samozřejmě. Když dojde na lehké úkoly, je dobré si to odbýt ihned. Ale když se budete s daným úkolem babrat několik hodin, navíc ještě dost fyzicky a psychicky unaveni, bude vám to trvat delší dobu. Potom platí "ráno je moudřejší večera" :-)


2. Požádat o pomoc

Mezi každodenními povinnostmi se najdou také ty úkoly, které za vás v případě nouze může udělat někdo jiný. Nebojte se požádat o pomoc někoho z rodiny, nebo využít na úklid tolik populární úklidové služby. Delegování vám ušetří nejen čas, ale také síly.


3. Naučit se říkat "ne"

Občas odmítněte záležitosti, které v danou chvíli nezvládnete a cítíte, že je to tak správně. Věřte, že ten druhý to pochopí. Chápu, že lidé jsou přirozeně obětaví, ochotní pomoci. Ale někdy ona pomoc hraničí až s chorobnou touhou pořád se někomu zavděčit. Ale tak to nejde, nemůžete přeci jít až na dno svých sil. Věřte tomu, že občas říct "ne" se vyplatí. Ale všeho s mírou :-)


4. Najít si čas pouze pro sebe

Zkuste si schválně vzpomenout kolik času za den můžete vyhradit sobě a svým koníčkům. A tím nemyslím jako koníček každodenní vaření večeří. Že takový čas vlastně vůbec není? Tak to se pomaličku točíte v kolotoči povinností, ze kterého nebude cesty zpět. Každý potřebuje občas vypnout a nabrat nové síly. Jen tak meditovat, relaxovat u oblíbené hudby nebo si přečíst oblíbenou knihu. Proto zkuste požádat někoho z blízkých, proč by se třeba o večeři nemohl postarat tentokrát váš partner. A vy si užijete tu svou chvilku nicnedělání.


A jak vy plánujete svůj čas? Plánujete rádi, nebo máte rádi spontánní věci?

Žádné komentáře:

Okomentovat